Murakami Patrick
Festő, Pop-Art művész

Kiemelten fontos számomra a társadalmi elhivatottság, az esélyegyenlőség, a szabadság. Az, hogy a sikereimből, az anyagi javaimból visszaforgassak azon társadalmi rétegek számára, akiknek kiemelten fontos a társadalmi integráció, a lehetőségek biztosítása, az oktatáshoz való hozzáférés. Ezért minden kiállításomon kiemelt szerepe van az adományozásnak.

 

„A káoszból született műveim garantálják halhatatlanságom.”

1998-ban, Japánban születtem. A magyar kortárs művészvilág látókörébe 2020-ban robbantam be a „A művészet mindenkié” című projekt keretében, melyben festményeket helyeztem el Budapest különböző pontjára, hogy az emberek hazavihessék. Ennek az „akciónak” köszönhetően mára már a hazai kortárs képzőművészeteket kedvelők és műgyűjtők is figyelemmel kísérik munkám.

Kora gyermekkorom óta foglalkoztat a rajzolás, festészet, a design művészet és a divattörténet. Képzőművészeti ismereteimet autodidakta módon sajátítottam el. Ugyan felvételt nyertem egy művészeti egyetemre, de egy év után abbahagytam, mert úgy éreztem, hogy az oktatás szűk keretek közé akar szorítani.

Stílusom a szabályokon kívül eső pop art képzőművészeti irányvonalat képviseli. A „street art” különösen motiválóan hat művészi tevékenységemre. A festészetben nagy hatással vannak rám az amerikai pop-art kultúra kiemelkedő alakjai, mint: Andy Warhol, Keith Haring és Jean Michel Basquiat, akinek a stílusa, üzenetközvetítési módja a legnagyobb befolyással van munkáimra. A magyar műgyűjtők gyakorta emlegetnek a „magyar Basquiat-nak”.

Alkotásaim témáját és stílusát változatosan alakítom ki, melyek elkészültét erősen meghatározza a sokszínű kulturális háttér, melyben felnőttem. Befolyásolnak továbbá, a világban, a társadalomban, politikában és a saját életemben zajló események, a hétköznapi igazságtalanságok, a filozófiai eszmék. A festészet számomra többcélú eszköz; expresszió; szemléletformálás; kifejezője a „halhatatlanságnak”; a térbeli és időbeli szabadságnak.

Műveim felismerhetőek az individuális világnézetet kifejező elemekből, a filozófiai reflektív figurális utalásokból, az összetett, mélységében bonyolult szövegek és szimbólumok használata által. Az alkotás folyamata számomra nem csak impresszió, érzés, hanem komoly tervezés, tanulás, információ, adat gyűjtő cselekvés is. A filozófiai és mitológiai elemek vászonra kerülését néha több napi olvasás, elemzés előzi meg. Az impressziók tükröződései a vászonra vetett gondolatoknak. Képeimből soha nem készítek replikákat, így szavatolva műveim egyediségét.

Kiemelten fontos számomra a társadalmi elhivatottság, az esélyegyenlőség, a szabadság. Az, hogy a sikereimből, az anyagi javaimból visszaforgassak azon társadalmi rétegek számára, akiknek kiemelten fontos a társadalmi integráció, a lehetőségek biztosítása, az oktatáshoz való hozzáférés. Ezért minden kiállításomon kiemelt szerepe van az adományozásnak.

Kiállítások

  • Műcsoki Galéria, Budapest (2016. „Akt a művészetben” c. pályázat győztese),
  • Lotus Hotel & Spa, Hévíz (2018),
  • XXI. Gyermekfesztivál, Somogysámson (2019),
  • Kahán Art Space, Budapest (2021)
  • “Grace Patricia Kelly” festmény kiállítva jelenleg is a 798 Art Zone – De Faccto Galériában, Peking (2022)