Bada Dada
Pingvin labdázik holdtöltekor a rókával
Vásárlásoddal támogatsz is!
Ha megvásárolod az alkotás reprintjét, vagy az aukción megszerzed az eredeti művet, azzal Te is hozzájárulsz egy nemes célhoz! Az eladásokból befolyó összegből a mű alkotója által meghatározott jótékony célt támogatjuk.
Az alkotó által támogatott ügy:
Képeslap
Aukción vásárolható meg. Kikiáltási ár:
Sorszámozott, szignózott reprodukció
0 Ft
Elérhetőség: Kérjük válassz az elérhető változatok közül
*
Háttér
Keret

Válassz stílust!

A 2006-ban elhunyt művész alkotásával kapcsolatban lánya, Nagy-Bada Beáta osztotta meg velünk gondolatait:

Bada Tibor, a nagy Bada Dada idejekorán itthagyott bennünket - a családját, a lányát, a barátait és ellenségeit egyaránt, 2006-ban. Sokféleképpen lehet őt, mint embert,  őt, mint művészt megközelíteni, elvégre ezerarcú fazon volt . 

Erős, karakteres, direkt munkásságával és performanszaival, szókimondó, megbotránkoztató, egyben szórakoztató személyiségével megosztó szerepet töltött be mind a hétköznapi életben, mind az alkotók köreiben. A maga nemében páratlan (volt), amennyire lehet(ett) őt utálni, olyannyira lehet(ett) szeretni is - pont, ahogy ő is érzett a világ iránt. 

Lányaként bizton állíthatom, hogy örömmel és fokozott kíváncsisággal, fekete humorral megtűzdelt észrevételekkel vett volna részt személyesen az ArtXmas kiállítási anyag ráeső részének összeállításában -  igazi DADÁSAN.

Megtiszteltetés számomra, hogy édesapám egyik képe is szerepet kapott ezen a nagy volumenű rendezvényen, további jeles művészek munkái mellett. Ezek azok az alkalmak, melyek igazán bizonyítják, hogy egy alkotó addig él, míg emlékeznek rá, egy alkotó addig él, míg művészete jelen van, míg művészetét szeretik.

Nagy-Bada Beáta

Bada Dada
Pingvin labdázik holdtöltekor a rókával, 2005
vegyes technika / papír
61 cm x 50 cm

Bada Tibor művészképző középiskolába járt, ezt követően tengerészkatona volt Pólában, majd az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékének a hallgatója.

Újvidéken festőként, kalligráfusként, illetve a jugoszláv képregény-kultúrán alapuló képversek, képregények írójaként alkotott a haláláig használt Bada Dada művésznéven.

1992-ben költözött Magyarországra, ahol 2006-ban bekövetkezett haláláig élt.

Életét leginkább a festészet töltötte ki, ezen kívül verseket, dalszövegeket írt, a Jugoszláviai tudósok (később Tudósok) együttes tagjaként előadóművészként is hírnevet szerzett, továbbá több animációs filmet alkotott. Legismertebb dala az Apa kocsit hajt (1984).[1] Szellemileg leginkább Szentendrén érezte magát otthon; baráti szálak kötötték az egykori A. E. Bizottság együttes tagjaihoz.

Röviddel 43. születésnapja előtt rákoskeresztúri műtermében öngyilkos lett.

(Forrás: Wikipedia)