Magyarósi Éva
Santa, Manta és Samanta története III. rész
Vásárlásoddal támogatsz is!
Ha megvásárolod az alkotás reprintjét, vagy az aukción megszerzed az eredeti művet, azzal Te is hozzájárulsz egy nemes célhoz! Az eladásokból befolyó összegből a mű alkotója által meghatározott jótékony célt támogatjuk.
Az alkotó által támogatott ügy:
Leányfalu Iskolaügyéért Közalapítvány
Képeslap
Aukción vásárolható meg. Kikiáltási ár:
Sorszámozott, szignózott reprodukció
0 Ft
Elérhetőség: Kérjük válassz az elérhető változatok közül
*
Háttér
Keret

Válassz stílust!

A kiállításon szereplő munkáimmal is igyekeztem megragadni a történetmesélés lehetőségét. Szerettem volna egy olyan sorozatot készíteni, amiben ott van azonnal a képregény műfajának lehetősége is. Amikor elkezdtem készíteni a felkérésre a rajzokat, hirtelen ihletet kaptam. Valami vicceset szerettem volna mutatni, amiben persze azért bőven ott van a kritika is, ami a karácsonyi szokásainkat illeti manapság. Olyan helyzeteket megragadni, amikben egy kicsit magunkra ismerünk, mérlegelünk, mik is az igazán fontos pillanatai az adventi készülődésnek, karácsonyvárásnak. A sorozat a fenyőfák pályafutását mutatja be karácsonyi időszakban. Ahogy elhagyják az erdőt, a megszokott környezetüket, beletörődve sorsukba. És onnantól a városi élet, ahogy kiválasztják őket, hogy haza vigyék az otthonok melegébe…

Gyerekkoromban imádtam a karácsonyt, mint minden gyerek. Ez az érzés változott fiatal felnőtt koromra. Hadilábon álltam vele, mert az érzések felerősödtek ilyenkor, például fájdalmasabb lett elhunyt szeretteimnek a hiánya. Szerencsére ezt az érzést helyrehozták a gyerekeim. Miattuk újra jó karácsonyozni, készülődni az ünnepekre. Azonban nem az a típus vagyok, aki túlzásba viszi az egészet. Évek óta például már fát sem állítok. A gyerekekkel készítünk egy nagy koszorút néhány olyan ágból, amit amúgy is le kell vágni a kertünk egyik hatalmas fenyőfájáról. Szerencsére értik a gyerekek a mögötte rejlő jó szándékot, hogy minél több fa maradjon a világon életben. A díszítésben pedig mindent megengedek, ami a gyerekek kreativitásából érkezik. Díszithetik a cserepes növényeket, a lépcsőt, bármit. Sokszor keverednek nálunk a megmaradt szülinap dekorációk, a mindenféle papírgyártmánnyal, karácsonyi dísszel.

Magyarósi Éva
Santa, Manta és Samanta története III. rész, 2022
digitális illusztráció / giclée nyomat
100 cm x 70 cm

1981-ben születtem, Leányfalun élek és dolgozok, mint kortárs képzőművész és animációs rendező. Négy gyermek édesanyja vagyok.

Munkásságomat leginkább a társadalmi problémák megérteni akarása hatja át. Alkotásaimat a médiaművészet, a klasszikus grafikai és festészeti technikák újszerű, kísérletező kombinációja jellemzi. Kollázsfilmek, ceruzarajzok, fényképek, nagyobb méretű térinstallációk, valamint színházi és filmes díszletek készítéséről vagyok talán a legismertebb.

Projektjeimet általában egy történet megírásával kezdem. Nagyon érdekel már az állóképben rejlő történet lehetősége is. A történetek forgatókönyvszerű megírása, és ennek ötvözése mindig valamilyen kísérletező képi világgal: végülis ez a kiindulópontja minden egyes művemnek.

A rajz során a tárgyat egyetlen képkockának tekintem a mozgóképen belül is – egy film részének, egy történet elemének. A kiállításon szereplő rajzaimat is úgy igyekeztem összerendezni, hogy az öt kép együtt akár egy történet érzetét is keltheti.